Kimyasal Peeling
Cilt görünümünü iyileştirmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Cilde uygulanan kimyasal çözelti ile cildin üst tabakasını kabuklandırılır ve soyulması sağlanarak daha sağlıklı ve canlı olan tabaka ortaya çıkartılır. Bu yöntemle daha yumuşak cilt elde edilir ve kırışıklıklar azaltılır.
Hangi Durumlarda Uygulanır?
- Göz altı ve ağız çevresindeki ince kırışıklarının giderilmesi.
- Yaş ve güneş ışınları gibi nedenlerle meydana gelen kalın kırışıklarının inceltilmesi.
- Yara izlerinin görünüşünün iyileştirilmesi.
- Sivilce ve sivilce izlerinin hafifletilmesi
- Gebelik, doğum kontrol hapları gibi hormonal değişimlerin neden olduğu lekelerin giderilmesi.
- Çillerin azaltılması.
- Cildin daha sağlıklı bir hale gelmesi ve daha iyi görünmesi.
- Cilt dokusunun yumuşatılması.
- Parlak bir cilt oluşturulması.
Nasıl Yapılır?
Kimyasal peeling uygulamasından önce ilk olarak cildin temizlenmesi gerekir. Sonrasında cilde uygun görülen glikolik asit, trikloroasetik asit, salisilik asit, laktik asit veya karbolik asit gibi bir veya daha fazla kimyasal çözelti cildin küçük bölgelerine uygulanır. Bu uygulama ile cildin üst tabakasında kontrollü bir yaralanma oluşturulur ve böylece yeni cildin açığa çıkması sağlanır.
İyi Bir Sonuç İçin Uygulama Süresi ve Sıklığı Nedir?
Kimyasal peeling yöntemine başvurulma sebebi, başvuran kişinin cilt tipi, hassasiyeti gibi çeşitli bireysel faktörler hesaplanarak kişiye özel bir uygulama uzmanlar tarafından belirlenir.
Orta dereceli kimyasal peeling işlemi dört haftada bir yinelenebilirken gerekli görülürse aynı işlem 6-12 ay içinde tekrarlanabilir.
Kimyasal Peeling Yöntemi Acı Verir mi?
Uygulama sırasında birçok kişi maksimum 5-10 dakika süren bir yanma hisseder. Yanma hissinin ardından batma hissi olabilir. Cilde uygulanacak olan soğuk kompres bu hissi azaltır. Daha derin soyma işlemlerinde cildin hassasiyeti ve kişinin acı eşiğine bağlı olarak ağrı kesici gerekebilir.
Uygulama Sonrasında Neler Olur?
Kimyasal peeling uygulanan cilt güneş yanığı benzeri bir reaksiyon gösterir. Cilt üzerinde oluşan kızarıklıklar genellikle 3 ile 7 gün arasında iyileşme gösterir. İşlem sonrasında cilt hassas halde olacaktır, bu aşamada cildi güneşten korumak gerekir.
Kimlere Kimyasal Peeling Uygulanabilir?
Açık tenli kişiler uygulama için en uygun adaylardır. Koyu ten rengine sahip kişilere de kimyasal peeling yöntemi uygulanabilmekte ve iyi sonuçlar alınmaktadır. Ancak tedavi sonrasında cilt rengi tonunda bir düzensizlik oluşmaması adına güvenilir, özenli ve tedaviyi cilt rengine özgü uygulayan profesyonel uzmanlardan yardım almak önemlidir.
Kimlere Kimyasal Peeling Uygulanamaz?
- Cildinde yara izi oluşmaya eğilimli kişiler.
- Fazla miktarda nikotin tüketenler.
- Uçuk, siğil gibi aktif halde cilt enfeksiyonu olanlar.
- HIV pozitif veya immün bakılayıcı başka hastalıkları olanlar.
- Yüz bölgesine radyasyon tedavisi alanlar.
- Son 6 ay içerisinde sistemik izotretinoin veya güneş duyarlandırıcı ilaçlar kullananlar.
- Son 6 ayda yüz bölgesinde plastik cerrahi operasyon geçiren kişiler.