Cilt Lekeleri
Tenimiz en güzel kıyafetimizdir. Aynaya baktığınızda sağlıklı, pürüzsüz ve canlı cilt mi görüyorsunuz yoksa sivilce, leke, güneş izleri ve kırışıklık problemleri mi? Cilt lekeleri cildin doğal yapı ve görüşüne ait değildir. Cilt lekeleri, kişiyi fizyolojik ve psikolojik açıdan olumsuz etkileyen bir problemdir. Cilt lekelerini tedavi etmek için pek çok kolay, güvenilir ve sağlıklı yöntem mevcuttur.
Cilt Lekeleri Neden ve Nasıl Oluşur?
Ciltte ‘melanin’ adı verilen pigmentlerde aşırı artışı cilt lekelenmelerine sebep olur. Güneş ışınları, genetik yatkınlık, doğum kontrol hapları, gebelik, kimi kozmetik ürünler, akne gibi cilt hastalıkları da cilt lekelerinin başlıca nedenlerindendir.
Cilt lekelerinde yaş da önemli etkenlerin başında gelir. Özellikle kadınlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte cilt lekelerini oluşturan risk faktörlerinde artış görülebilir. Menopoz gibi hormon değişiklikleri de bu faktörleri oluşturan etkenler arasındadır.
Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?
Cilt lekeleri genellikle yoğun güneş ışınına maruz kalınması nedeniyle vücudun açıkta kalan bölgelerinde görülmektedir. Sıklıkla yüz, boyun, dekolte bölgesi, omuz ve ellerde görülür. Yüz bölgesinde özellikle alın, burun, yanak ve dudak bölgesinde ortaya çıkar.
Cilt Lekelerinin Farklı Türleri Var Mıdır?
Farklı türlerde cilt lekeleri mevcuttur. Sıklıkla görülenler arasında; güneş ışınlarıyla oluşan cilt lekeleri, halk arasında yaşlılık veya karaciğer lekesi olarak da geçen solar lentigo, gebelik lekesi veya gebelik maskesi adıyla bilinen melasma ile çil oluşumu bulunur.
Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?
Cilt lekelerinin tedavisi için çok çeşitli yöntemlerden faydalanılabilir. Başlıca yöntemler arasında; kimyasal peeling, karbonpeeling, enzim peeling, fraksiyonel lazer ile cilt soyma, PRP (Plateletten zengin plazma) enjeksiyonu, leke mezoterapisi ve dermaroller bulunur.
Cilt lekeleri tedavisinde hangi yöntemin seçileceğine karar verirken öncelikle kişinin cilt rengi, cilt hassasiyeti, yaşı ve leke derinliği gibi kimi bireysel faktörler belirler. Ardından bu faktörler göz önüne alınarak doğru tedavi yöntemi ve süresi belirlenerek, kişi cilt problemlerinden arındırılır.
Cilt Lekeleri Tedavisinde Ten Rengi Önemli Midir?
Koyu ten rengine sahip kişilerde cilt lekelerinin silinmesi için güçlü soyma yöntemleri, lekelerin cildin daha alt tabakalarına yerleşmesi riskine sebep olabilir. Bundan dolayı yanlış tedavi seçimi koyu ten rengine sahip kişilerde lekenin daha da koyulaşması veya zaman içerisinde lekenin yeniden oluşması gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Koyu ten rengine sahip kişilerin, söz konusu risklerle karşılaşmaması için bireysel faktörleri özellikle göz önünde tutarak tedavi yöntemlerinin belirlenmesi ve karbon peeling gibi güvenli lazer uygulaması, enzimatik yöntemler, RPR, roller veya leke mezoterapisi tercih edilmesi gerekmektedir.
Cilt Lekelerinden Nasıl Korunabiliriz?
Pek çok sebeple pek çok farklı şekilde oluşan cilt lekelerinden farklı tedavi yöntemleri ile kurtulmak mümkün. Ancak bazı lekelerin tekrarlama olasılığı vardır, bu olasılığa karşın bireysel önlemler alınabilir. Cilt lekelerinin tekrarlamasını önlemek için dikkat edilmesi gereken en büyük etken güneş ışınlarına direkt ve yoğun biçimde maruz kalınmamasıdır. Yüksek koruma faktörleri UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan ürünlerin tercih edilmesi ve mevsim ayırt etmeksizin güneşten korunmak oldukça önemlidir. Özellikle yaz döneminde yüzü korumak için geniş kenarlı şapka, göz bölgesini korumak için güneş gözlüğü kullanmak açık renk tonlarında –güneş ışınlarını yoğun bir biçimde çekmeyen- kıyafetler tercih etmek de alınabilecek önlemler arasındadır.
Sağlıklı Bir Cilt İçin Edinilmesi Gereken Basit Alışkanlar Nelerdir?
Cilt sağlığınızı korumak için hayatınıza kazandırmanız veya korumanız gereken alışkanlar:
- Yeterli oranda su tüketmek.
- Şeker kullanımından kaçınmak.
- Doğru ve cilt tipine uygun cilt temizliği.
- Güneş koruyucu ürün kullanmak.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmek.
- Düzenli ve kaliteli bir uyku.
- Yoğun sigara ve alkol kullanımından kaçınmak.
- A, E, C vitaminleri kullanmak.