Sivilce (Akne) Tedavisi
Kıl folikülü ve sebase bezlerin por adı verilen açıklığın kapanması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkan akne sorunu tedavi edilmediği takdirde ciltte iz bırakır. Aknenin ve ciltte bıraktığı izlerin doğru ve hızlı tedavisi mevcuttur.
Akne Neden Oluşur?
Ergenlik dönemi itibariyle yüz, boyun, omuzlar, sırt ve göğüs bölgeleri başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde oluşan akne kendiliğinden geçen bir cilt sorunu değil, her yaşta görülebilen bir deri hastalığıdır.
Aknenin başlıca sebepleri:
- Kıl folikülünü kaplayan hücrelerde artış olması nedeniyle por adı verilen dışarı açıklığının tıkanması.
- Sebase bezlerin yağlı salgılarında artış olması.
- Propionibacterium acnes olarak da bilinen iltihaba sebep olan bakteri.
- Vücuttaki iltihabi aktivite.
- Genetik yapı.
- Hormonal değişimler.
- Stres.
Aknenin Etkileri Nelerdir?
Ciltte ağrı, hassasiyet, kızarıklık ve kaşıntı gibi fiziksel reaksiyonlarla birlikte seyreden akne sorunu, şiddetli vakalarda nadiren de olsa ateş, eklem ağrısı ve yorgunluğa neden olabilir. Aknenin aynı zamanda kötü bir görüntüye neden olduğu için düşük benlik algısı, depresyon ve endişe gibi psikolojik etkileri de mevcuttur.
Akne İle İlgili Doğru Bilinen 5 Yanlış
- Akne Ergenlik Dönemi Sorunudur (Yanlış)
Doğru: Akne sorunu genelde ergenlik dönemi itibariyle ortaya çıkar ve bu dönemde sıklıkla görülebilir. Ancak akne, her yaşta görülebilen bir deri hastalığıdır.
- Güneşlenmek ve Solaryum Akneye İyi Gelir (Yanlış)
Doğru: Uygun saatlerde ve yeterli sürede güneş ışınları akneyi iyileştirici etmenler arasında olmasına karşın, güneş ışınlarına maruz kalınan doz ve süredeki artış akneyi daha da kötüleştirebilir ve çoğalmaya sebep olur.
Solaryum ışınlarında akneli cilde uygun doz ayarlanması olmaz. Bundan dolayı ciltte terleme ve gözeneklerde tıkanmanın meydana gelmesiyle akne oluşur.
- Akneleri Sıkmak Hızla İyileşme Sağlar (Yanlış)
Doğru: Akneleri sıkarak temizlemek veya geçirmek mümkün değildir. Sıkma işlemi daha büyük sorunlara sebep olur. Akneleri sıkmak ciltteki folikül kanalına zarar verir. Sıkma sonucunda oluşan tahriş ciltteki bakterilerinin artmasına yol açar. Cildin bariyer fonksiyonu bozulur ve iltihap artar. Ciltte irritasyonun meydana gelmesiyle akne izi oluşumu meydana gelir.
Komedon adı verilen siyah noktalar ise steril şartlarda ekstraktör denilen aletlerle veya peeling gibi yöntemlerle temizlenmelidir.
- Akne Kendiliğinden Geçer (Yanlış)
Doğru: Zamanında ve doğru tedavi edilmeyen akne sorunu, ciltte akne izi ve yaralarına sebep olur.
- Akne İzleri Tedavi Edilemez (Yanlış)
Doğru: Akne izlerinin tedavisi mümkün ve çeşitlidir.
Akne İzi Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?
Kimyasal Peeling
Akne izlerinin olduğu bölgelere kimyasal maddelerin kullanılması ile izlerin bulunduğu derinin soyulması sağlanır. Böylece hasarlı cilt tabakası ortadan kaldırılarak yerine sağlıklı, yeni cildin gelmesi sağlanır. Akne tedavisi dışında, ciltteki renk değişimleri ve kırışıklıklar gibi çeşitli sorunlarda da başarılı sonuçlar veren bir yöntemdir.